Brabantse balkenbrij

Door slager Dennis Merkx uit Kaatsheuvel

Mijn product

Brabantse balkenbrij is een ambachtelijk product dat door zijn structuur en smaak tot ver buiten de provinciegrens wordt gegeten. De balkenbrij wordt gemaakt van varkensvlees dat langzaam wordt gegaard in krachtige bouillon. Hierdoor krijgt het vlees een heerlijke, diepe smaak. De balkenbrij wordt verhit op een hoog vuur in de balkenbrijpan. Door de toevoeging van boekweitmeel gaat het geheel ’puffen’. Niet te lang, want dan brandt de balkenbrij aan. Op precies het juiste moment haalt de slager de pan van het vuur en plaatst hij de balkenbrij in typische vierkante bakken. Dan goed afkoelen en snijden.

Mijn tip

Een mooie donkerbruine boterham, een knapperige plak balkenbrij en wat appelstroop erop. Als u de balkenbrij met een klontje boter op een middelmatig vuur bakt, ontstaat een mooi korstje. Drink na het eten van de balkenbrij een glas koude melk. Dat zorgt voor een goede spijsvertering.
  • Langzaam gegaard varkensvlees.
  • 1 ster Beter Leven-keurmerk.
  • Authentiek recept van meer dan 80 jaar oud.
BRABANTSE_BALKENBRIJ_DM